Cookies
Ovaj sajt koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posjete prezentacije.
Prihvati i nastavi

Vrhunac ovogodišnjeg sajma privrednih vozila (IAA): novi e-Crafter

03.10.2016

 

  • Svjetska premijera prvog Craftera na električni pogon
  • Konceptualno vozilo predstavlja rješenje za nultu stopu emisije izduvnih gasova za dostavu u gradskom saobraćaju koje je gotovo spremno za proizvodnju
  • Nepromijenjeni kapacitet teretnog prostora
  • Opterećenje do 1,7 t
  • Doseg veći od 200 kilometara
  • Prva vozila proizvesti će se u 2017. godini

Hannover, septembar 2016. godine - Na ovogodišnjem sajmu privrednih vozila (IAA) u Hannoveru marka Volkswagen privredna vozila predstavlja prototip novog e-Craftera, u potpunosti osmišljenog koncepta za nultu stopu emisije izduvnih gasova za gradsku dostavu.

Od prvih je nacrta za novi Crafter električna energija bila uključena u tok planiranja kao varijanta pogonskog sistema, spomenuo je dr. Eckhard Scholz, predsjednik uprave marke Volkswagen privredna vozila, prilikom davanja izjave o brzome razvoju ovoga konceptualnog vozila: "Prva e-Crafter vozila kupci će moći nabaviti u 2017. godini."

Električni pogonski sistem nije nimalo promijenio karakter novog Craftera. Konceptualno vozilo i nadalje nudi robusnu kvalitetu unutrašnjosti, a ona uključuje izvrstan kapacitet teretnog prostora, idealnu zapreminu teretnog prostora od 11,3 kubnih metra i maksimalnu visinu teretnog prostora od 1961 milimetra. Raspoloživa širina teretnog prostora između kućišta točkova iznosi 1380 mm, a najveća dužina teretnog prostora doseže 4855 mm, što znači da su ukupne dimenzije novog e-Craftera ostale nepromjenjene.

S dozvoljenom ukupnom težinom od 4,25 t, ovo konceptualno vozilo spremno za cestovni saobraćaj ubrzava 100-kW električni motor do najveće dozvoljene brzine od 80 km/h. Kako vožnja gradom tako ni međugradska vožnja zato ne predstavljaju nikakav problem. Zahvaljujući najvećem obrtnom momentu od 290 Nm, koji je efikasno raspoloživ bez ikakve odgode, postizanje odgovarajućeg nivoa performansi je mačji kašalj, čak i kod najveće opterećenosti od 1709 kg.

Baterija ovoga konceptualnog vozila, koja se sastoji od 312 ćelija te posjeduje ukupni kapacitet od 43 kWh, smještena je na način kojim se ostvaruje ušteda prostora, i to ispod podnice teretnog prostora. Kapacitet teretnog prostora stoga ostaje nepromijenjen. Ovisno o konfiguraciji vozila, baterija omogućuje doseg veći od 200 kilometara. A ovisno o prikladnom kapacitetu struje punjenja, baterije se mogu napuniti do stanja napunjenosti od 80 posto za svega 45 minuta.

Dizajn e-Craftera već je u obzir uzeo budući razvoj baterijskog sistema, kojim će se - ovisno o zahtjevima kupaca i specifikacijama - moći slobodno konfigurisati dosezi do 400 kilometara.

To su vrlo zanimljivi izgledi za brojne industrije, ne samo one koje djeluju na cestama središta gradova.

Novo konceptualno vozilo e-Crafter razlikuje se od dizelske varijante svojom Reef plavom metalik bojom, branicima i zaštitnim letvama na bočnim pragovima obojenima u istoj boji te plavom trakom na rešetki hladnjaka. Tihi Crafter također se može prepoznati sprijeda, i to po svjetlima za dnevnu vožnju u obliku slova C, tipičnom karakteristikom kojom se odlikuju električna vozila marke Volkswagen. Kokpit se razlikuje od dizelskih varijanti po tome što umjesto brojača obrtaja ima "Powermeter", pokazivač stanja električnog pogona, kožno kolo volana s plavim ukrasnim šavovima i sjedišta u Titanium crnoj boji s elementima u plavoj boji.