Cookies
Ovaj sajt koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posjete prezentacije.
Prihvati i nastavi

Volkswagenovo konceptualno vozilo

21.08.2017

Pebble Beach, Kalifornija - Konceptualno vozilo I.D. BUZZ marke Volkswagen unaprjeđen je za serijsku proizvodnju. Svoju su odluku obznanili predsjednici uprava marki Volkswagen i Volkswagen privredna vozila dr. Herbert Diess i dr. Eckhard Scholz na događanju Concours d'Elegance u kalifornijskom Pebble Beachu, jedinstvenoj izložbi kako za izvanredna historijska vozila tako i za nova konceptualna vozila. "Ovo je pravo mjesto za I.D. BUZZ", objašnjava Diess. "On je važan stup u električnoj ofanzivi marke Volkswagen koji prenosi osjećaj vožnje modela Bulli u budućnost."

S početkom razvoja serijskog vozila utvrđen je i vremenski plan: I.D. BUZZ na ceste će dospjeti 2022. godine, nakon kompaktnog modela I.D. sa četvora vrata. Volkswagen s modelom I.D. BUZZ i cjelokupnom porodicom I.D. prvenstveno cilja na tržišta u Sjevernoj Americi, Evropi i Kini.

Direktor marke Volkswagen dr. Herbert Diess: "Nakon nastupa na svjetskim salonima automobila u Detroitu i Ženevi primili smo brojna oduševljena pisma kupaca. Zato nije slučajnost što je uprava za ovu objavu odabrala Pebble Beach. Mikrobus, kako se Bulli naziva u Americi, oduvijek je bio dio kalifornijskoga životnog stila", objašnjava predsjednik uprave marke Volkswagen dr. Herbert Diess. "Sada ga opet vraćamo tako što razvijamo novu Volkswagenovu električnu generaciju te iznova konceptualiziramo električni Bulli."

Baš kao kod konceptualnog vozila okrunjenog titulom "Izložbeno vozilo godine" u Detroitu, akumulatori su i kod serijskog modela smješteni u podnici vozila. Prednja i zadnja osovina mogu biti značajno razmaknute zahvaljujući električnom pogonu uz pomoć kojeg se ostvaruje ušteda prostora. Time se omogućuju velik međuosovinski razmak i mali prevjesi, što se zauzvrat pozitivno odražava na unutrašnjost. "Automobil zahvaljujući tome može biti kratak poput kompaktnog monovolumena te u unutrašnjosti istovremeno ponuditi jednaku količinu prostora kao Transporter", kaže Diess. To je izvrstan paket s pomoću kojeg će vozač i putnici uživati u mnoštvu prostora tokom vožnje.

Tu je i dovoljno prostora za robu koja se prevozi: "Uz varijantu mikrobusa", obznanjuje predsjednik uprave marke Volkswagen privredna vozila dr. Eckhard Scholz u Pebble Beachu, "postojat će i I.D. BUZZ CARGO, koji osigurava dostavni saobraćaj bez emisija te vozi posebno automatizovano kao automobil nivoa autonomne vožnje 3. To je idealan električni koncept Transportera, naročito za gradski saobraćaj."

Ben Pon, čija je porodica kao uvoznik marke Volkswagen za Holandiju veoma uspješna, također pokazuje veliko zanimanje za model I.D. BUZZ u Kaliforniji. Njegov je otac prije više od 70 godina svojom skicom dao nadahnuće za razvoj prvog modela VW Bulli (T1).

S početkom serijske proizvodnje više od sedam decenija dijelit će najstariji i najmlađi, emocionalno dizajnirani mikrobus marke Volkswagen. Uprkos toj činjenici I.D. BUZZ odlikuju geni njegova prethodnika: on na cestama nudi maksimalno iskorištavanje prostora poput privatnog automobila srednje klase.

Ovo konceptualno vozilo sa svojom dužinom od 4942 mm, širinom od 1976 mm i visinom od 1963 mm ističe se posebnim dimenzijama prostora. Serijska varijanta koja se temelji na modularnoj električnoj platformi (MEB) preuzet će brojne ideje dizajna te također ponuditi varijabilni raspored sjedišta, interaktivno umrežavanje i posebno automatizovanu vožnju.

Dalji razvoj e-mobilnosti dio je Strategije 2025 Volkswagen koncerna, u kojoj je do 2025. godine predviđeno više od 30% potpuno električnih vozila.

1) I.D. BUZZ - Ovo vozilo još nije u prodaji i stoga ne podliježe Direktivi 1999/94/EZ.