Cookies
Ovaj sajt koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posjete prezentacije.
Prihvati i nastavi

Velika nadogradnja ikone

21.02.2019
  • Povezan: Multivan 6.1 dobio nove interaktivne sisteme asistencije i progresivne infotainment sisteme
  • Uvijek online: internet radio, streaming i novi online servisi bazirani na eSIM kartici integrisanoj u infotainment sistem
  • Digitalizovan: novi Bulli 6.1 prvi je model marke koji dolazi sa novim digitalnim kokpitom
  • Efikasan: TDI motori smanjenih emisija i prva električna verzija

 

Hannover, 21.02.2019 - Ikona komercijalnih vozila: Bulli. Marka Volkswagen privredna vozila u više od šest generacija, od od T1 do T6 prodala je gotovo dvanaest miliona jedinica širom svijeta. T6 sada dobija veliku nadogradnju: T6.1. To je najnovije izdanje Volkswagen ikone. Novi T6.1 sada je digitalizovan i povezan. Uz spektar novih sistema pomoći u njemu se prvi put našla digitalna instrument ploča i najnovije generacije Volkswagenovih infotainment sistema sa online pristupom. Također novi T6.1 donosi novi dizajn prednjeg dijela i upravljačke ploče.

Novi sistemi pomoći uključuju Cross Wind Assist koji se isporučuje kao standardna oprema. On automatski stabilizuje Bulli 6.1 uvijek kada puše jak vjetar. Nove opcija u opremi je sistem za održavanje vozila u voznoj traci.

Parkiranje je sada pojednostavljeno pomoću sistema Park Assist, a kao opcija dostupan je i sistem Zaštite bočnih strana - Side Protection. Popis sistema pomoći proširen je i sa Trailer Assist asistentom koji olakšava manevrisanje s prikolicom. Paleta novih sistema dopunjena je dinamičnim prikazom saobraćajnih znakova uz pomoć prednje kamere.

Redizajnirana je i centralna konzola T6.1 modela. Albert Kirzinger, voditelj odjela za dizajn kaže: "Sistematski smo prilagodili zahtjeve vozača na radnom mjestu digitalnom svijetu u vozilu."Ovim su zadovoljeni preduslovi za integraciju digitalnog kokpita (potpuno digitalni instrumenti) i treće generacije modularne infotainment matrice (MIB3) u T6.1. Spoj digitalnog kokpita i MIB3 daje potpuno novi pregled ekrana i kontrola u vozilu.

10,25" "Digital Cockpit" modela T6.1 postavlja nova mjerila. U modelu Multivan Highline dolazi kao serijska oprema. Grafički prikazi kontrastnog ekrana oblikovani su jasno i kvalitetno. Vozač može birati između različitih konfiguracija displeja, i to preko tipke "View" u višenamjenskom kolu upravljača. Konfiguracija 1: brojač okretaja i brzinomjer interaktivno se prikazuju u okruglim instrumentima. U sredini se prikazuje nivo koji se može individualno odabrati - npr. telefonski imenik smartphonea. U kombinaciji s vrhunskim infotainment sistemom moguće je osim toga otvoriti navigacijsku kartu u sredini između dva brojčanika. Konfiguracija 2: ovdje je na raspolaganju digitalni prikaz bez brojčanika s različitim info poljima. U sredini je također integrisan prikaz koji se može slobodno dodijeliti - npr. medijateka. Klasični analogni instrumenti s višenamjenskim pokazivačem smještenim u sredini također su novodizajnirani.

Najvažnija nova stavka infotainment sistema je integrirana SIM kartica (eSIM). Kartica otvara novi raspon funkcija i usluga koje se temelje na online pristupu. Primjer funkcije eCall: nakon sudara sistem automatski šalje poziciju vozila centrali za pozive u nuždi te uspostavlja audio vezu. Ako iz automobila ne uslijedi nikakav odgovor, obavijestit će se spasilačke službe. MIB3 sistemi također nude opcije poput internet radia i usluge streaminga muzike. eSIM omogućava intuitivnije iskustvo korištenja. Razlog  je što novi 8'' i 9,2'' infotainment sistemi sada mogu reagovati na naredbe izdane govorom.

Ponuda motora je također osvježena. Volkswagen T6.1 pokreće vrlo efikasni 2.0-litarski turbodizelski motor (2.0 TDI motori sa izlaznom snagom od 66 kW / 90 PS do 146 kW / 199 KS). Sve izvedbe poznatog TDI motora ispunjavaju Euro-6d-TEMP-EVAP standard emisija.

U saradnji sa kompanijom ABT, model T6.1 bit će ponuđen i kao vozilo sa nultom stopom emisije ispušnih plinova (82 kW / 112 KS). To će biti model koji će koristiti električni motor sa baterijom kapaciteta do 77,6 kWh i autonomijom vožnje većom od 400 km (NEDC) - savršeno prilagođeno upotrebi u poslovne svrhe u urbanom svijetu.

Novi Volkswagen T6.1 na tržište stiže u jesen 2019. godine.