Izbornik
Zatvoriť meni

Alle Infos zu Ihren Volkswagen Original Auto-Bremsen

Alle Infos zu Ihren Volkswagen Original Auto-Bremsen

Egal bei welchem Fahrzeug, die Bremsen gehören zu den wichtigsten Bausteinen und müssen entsprechend gewartet werden. Hier finden Sie alle Informationen rund um die Volkswagen Original Bremsen-Teilen und das Volkswagen Bremsenservice.

Kočioni diskovi i kočione pločice

najvažnije informacije i najčešće postavljana pitanja

Stvari koje treba znati o kočnim diskovima i kočionim pločicama

Umjesto kočnog bubnja, disk kočnice koriste kočni disk koji se zajedno s kočnim pločicama mora redovno servisirati. Pri kočenju disk je okružen pločicama. Rezultirajuće trenje dovodi do željenog usporavanja. Ovaj postupak uzrokuje da se disk i pločice istroše nakon nekog vremena. Ako se na kotaču nađu vibracije prilikom kočenja, poželjno je da ga pregleda stručnjak.

Postoje li fiksni intervali promjene kočionih diskova?

Ne, ne postoje fiksni intervali promjene kočionih diskova. Moraju se zamijeniti samo kada se postigne ili ne postigne minimalna debljina kočionih diskova ili kada su vidljive toplotne pukotine duže od 30 mm. Promjena je također potrebna ako postoje duboki žljebovi i zarezi ili deformacije i značajne dimenzijske varijacije.

Woran erkenne ich, dass mein Bremssystem nicht mehr richtig funktioniert?

Kako bi vaš sistem kočenja bio potpuno funkcionalan u ekstremnim situacijama, obratite pažnju na sljedeće tačke koje mogu ukazivati na moguće nedostatke i neka ih stručnjak što prije popravi: 

Kočnice se zagrijavaju u vožnji

Neravnomerno kočenje

"Pumpe" pri kočenju

Vibracije (trljanje) na papučici kočnice

Lepršanje zbog neravnina

Trajni zvukovi škripanja ili brušenja

Znatno niži efekat kočenja u slučaju gubitka efikasnosti kočenja ili ispitnog stola za kočenje

Na šta treba obratiti pažnju prilikom zamjene kočionih diskova?

Čak i uz najbolji stil vožnje, kočioni disk i kočione pločice su istrošeni dijelovi. Definitivno se preporučuje kočne diskove uvijek zamijeniti u parovima. Budući da kočnice obično nisu opterećene na jednoj strani, habanje treba biti ravnomjerno na obje strane osovine. Ako obnovite samo jednu stranu, efekat kočenja je neujednačen. Ako su kočioni diskovi istrošeni, takođe treba zamijeniti pločice. I diskovi i dodaci nikako ne bi trebali biti sačuvani na pogrešnom mjestu. Dobro funkcionirajuće kočnice su ključne za sigurnost vožnje. Stoga je poželjno ulagati u Volkswagen originalne dijelove.

Mogu li sam promijeniti kočione diskove ili kočione pločice?

Ako niste stručno osposobljeni, zamenu kočionih diskova i kočionih pločica prepustite svom servisnom partneru za komercijalna vozila Volkswagen. Tek tada možete biti sigurni da će vaše vozilo nakon popravke ponovo imati punu snagu kočenja, jer se koriste originalni kočioni diskovi i kočione pločice Volkswagen

Jesu li istrošene kočione pločice zaista toliko opasne?

Da, definitivno biste trebali ozbiljno shvatiti istrošene kočione pločice. Kada se kočione pločice potpuno istroše, metal se "koči" na metalu, vrućina se nakuplja i na kočionom disku se pojavljuju duboke pukotine i žljebovi. Ovo značajno smanjuje performanse kočenja vašeg komercijalnog vozila i kočni diskovi se istroše. Stoga budite sigurni i na vrijeme rezervirajte sastanak za jeftin servis kočenja kod vašeg nadležnog partnera za servisiranje komercijalnih vozila Volkswagen.

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija verzija može da obezbjedi odgovarajuće iskustvo pretraživanja na internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim