Izbornik
Zatvoriť meni

Volkswagen servis Gume i točkovi

Sve informacije o skladištenju i karakteristikama guma.

Više informacija o gumama i točkovima

Ovdje provjerite kako se pravilno skladište gume!

U Bosni i Hercegovini od 15.11. obavezna je zimska oprema na vozilu.

Pružanjem odgovarajućeg prostora za skladištenje, detaljnim čišćenjem kao i provjerom guma na eventualna oštećenja, Vaše su gume u dobrim rukama tokom svoje pauze od vožnje.

Garancija na gume Continental

Garancija na gume

Nova usluga ovlaštenih Volkswagen servisa koja pokriva sve događaje koji vam mogu štetiti, a na njihovu pojavu ne možete utjecati:

→ bušenje gume zbog prelaženja preko eksera ili drugog oštrog predmeta
→ jasno vidljiva oštećenja udarcem u rubnjak pločnika ili drugu sličnu prepreku
→ oštećenja zbog vandalizma

 

Opseg garancije na gume.

Garancija za gume vrijedi za sve gume Continental, koje su kupljene, montirane s novim ventilom i balansirane u Bosni i Hercegovini u minimalnoj količini od dva komada kod jednog od ovlaštenih Volkswagen servisa. Ovom garancijom nisu pokrivene gume za 4x4 i kombi vozila.

EU-oznaka gume

EU oznaka gume

Od 11. mjeseca 2012. godine u Evropskoj uniji postoji obaveza označavanja guma za privatna vozila. Ciljevi označavanja EU oznakom gume su veća sigurnost u saobraćaju i smanjenje emisija štetnih plinova i buke. Na EU oznaci gume se pomoću grafičkog prikaza navode sljedeća svojstva gume: klasa uštede goriva, klasa prianjanja na mokrim cestama kao i klasa vanjske buke i odgovarajuća mjerna vrijednost.

EU-oznaka guma Tehničke specifikacije guma

Ušteda goriva

Guma sa malim otporom pri kotrljanju može doprinijeti smanjenju potrošnje goriva, a time i smanjenju CO2 emisija vozila. Na EU oznaci gume klasa uštede goriva označava se crnom strelicom na ljestvici u boji od A (zeleno, mali otpor pri kotrljanju) do G (crveno, veliki otpor pri kotrljanju).

Klasa prijanjanja na mokroj površini

Prijanjanje na mokroj površini gume djeluje na put kočenja na mokroj cesti te je bitan faktor za sigurnost. EU oznaka gume navodi klasu prijanjanja na mokroj cesti od A do G. Pri inače istim uslovima guma klase prijanjanja na mokroj cesti A na mokroj cesti ima kraći put kočenja od gume klase prijanjanja na mokroj cesti F.

Klasa vanjske buke

Buka gume doprinosi cjelokupnoj glasnoći vozila. Na EU oznaci gume navedeni su mjerna vrijednost vanjske buke u decibelima i piktogram klase buke popunjenim zvučnim valovima od jedan (tiho) do tri (glasno).

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija verzija može da obezbjedi odgovarajuće iskustvo pretraživanja na internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim